CAMİ PLAN VE PROJESİ NASIL OLMALI
Cami mimarisi gün geçtikçe modernleşmektedir.
Cami mimarisinde çok çeşitli mimari tarzları uygulanmaktadır. Genel olarak dört mimari tarzından söz edilebilir. Bunlar: Selçuklu mimarisi, Osmanlı mimarisi, Osmanlı – Selçuklu karışım mimarisi ve modern mimari.
Cami mimarisinde en çok tercih edilen tarz Osmanlı mimarisidir.
Mimari tarzları arasında en çok tercih edileni Osmanlı tarzı mimaridir. Gerek ihtişamı gerekse tarihi miras olması dolaysıyla Osmanlı mimari stilinde camiler rağbet görmektedir. İç huzurun sağlanmasında, heybet, azamet ve mimari görsellik yanında ismindeki Osmanlı kelimesi de bu tarz mimarinin tercih edilmesinde etkilidir.
Son dönemde yapılan camiler içerisinde modern tarzda yapılanlar dikkat çekmektedir.
Önce plan yapılmalı ve cami inşaatı işin erbabına teslim edilmelidir.
Cami inşaatına başlamadan önce nasıl bir cami yapılmak istendiğine karar vermeli. Arsanın yerine, genişliğine ve durumuna göre daha önceden birçok cami incelenmeli, tercihler belirlenmelidir. Daha sonra ise beğenilen caminin yapım sorumlusu (varsa) ile irtibata geçilmelidir. En önemli husus olarak inşaata başlanmadan önce mutlaka bir cami mimarına plan çizdirilmelidir. Plansız işe başlanmamalıdır. Daha sonra ise işten anlayan, alanı cami sektörü olan inşaat ustaları araştırılmalı, yaptıkları camiler yerinde görülmelidir.
Plan ve projenin, caminin ileriki inşaat aşamalarında önemli etkisi vardır.
Caminin inşaat yönetimi, her şeyden önce işi bilen kişilerin elinde olmalıdır. Hazırlanan plan ve projenin uygulanmasında cami inşaat ekibinin kararlılığı çok önem arz etmektedir. Gerek cami gerekse diğer hayır müesseselerinin yapımında genel olarak cemaatten maddi destek alındığı için inşaata maddi anlamda çok katkı yapan kişiler de inşaat aşamasında olur olmaz her şeye karışmakta ve inşaat seyrini olumsuz etkileyebilmektedirler. Bu tip olumsuzluklara meydan vermemek için başta iş sağlam tutulmalı, inşaat yönetim ekibinin başında cami görevlisi bulunmalıdır. Muhtarlık, belediye, diyanet vs. yerlerden gerekli izinler alınmalı ve resmi prosedürde eksiklik olmamalıdır.
Plan ve projenin uygulamasında gerektiğinde esnek davranılabilir.
Toplumuzdaki yaygın kanaate göre köprü geçerken at değiştirilmez ancak herhangi bir lüzumdan dolayı plan ve projede değişiklik yapılabilir. Tabi bu değişiklik birkaç kişinin sözüyle değil, işin ehlinin yani mimar ve ustaların onayları ile yapılmalıdır.
Plan ve projeler inşaattan sonra saklanmalıdır.
Cami inşaatı ile ilgili planlar, projeler, tutanaklar, faturalar gibi her türlü evrak inşaattan sonra sağlam bir şekilde saklanmalıdır. Gün gelir, camimin herhangi bir yerindeki arızadan dolayı inşaat projesine yahut elektrik planına bakmak gerekebilir. Tedbir baştan alınmalı ve inşaat süreci ile tüm kayıtlar, evraklar güvenli bir yerde muhafaza edilmelidir.
Yılmaz ŞEN
15.06.2012